Pages

Monday, January 9, 2012

Utblick över 2012 del 2

Nu har det kommit till den andra delen av utblicken för 2012 som just har tagit sina första stapplande steg, en del som fokuserar på hur det kommer att gå för Sveriges ekonomi.

Till att börja med så kommer Sverige att få det tufft, i och med att vi är ett extremt exportberoende land med en mycket sjuk omvärld så kommer vi i år att se en sjunkande tillväxt. Regeringen fortsätter på den inslagna "spara i ladorna" vägen och gör i princip ingenting. Anders Borg kommer även i år att breda på med metaforen om kommande stormar och att det mullrar vid horisonten. En vision för hur Sverige på sikt ska utvecklas kommer även i år att lysa med sin frånvaro. Om det vill sig illa kommer Alliansen att fortsätta att sälja ut de statliga tillgångarna, kvarvarande posten i Nordea ligger risigt till för en försäljning. Allt detta för att knapra av någon procent på statsskulden, enligt mig skulle dessa pengar göra bra mycket mer nytta genom en upprustning av framför allt den åldrande och eftersatta svenska järnvägen.

Bostadspriserna kommer att fortsätta att gå ner, ja precis för den som inte insett det så har vi en lång period med fallande priser framför oss. I Göteborg och Malmö har de redan sjunkit med över 10 procent det senaste året och Stockholm lär följa efter. Självklart faller det på sin egen orimlighet att priserna enbart kan gå upp. Mycket av de senaste 20 årens prisuppgång bygger på att Svensson har belånat sig upp över öronen till historiskt sett låga räntor, att en sådant lånekarusell till slut spårar ur behöver man inte vara nationalekonom för att inse.

Alltså 2012 blir inget direkt trevligt år för svensk del men hur ser det ut för resten av världen?

Ja det följer i del 3, stay tunned...

1 comment:

Johanna said...

Spännande tankar, den som lever får se :)