Pages

Wednesday, January 18, 2012

Utblick 2012 del 3

Dags för sista delen i utblicken över 2012 och det har blivit dags för den internationella ekonomin. Ja inte ser det speciellt bra ut just nu och det kommer det heller inte att göra när året är till ända. Jag ser framför mig ett Europa som kämpar för sin överlevnad som det ser ut idag, det kommer bli en hård fight om huruvida Euron överlever eller inte, jag hoppas den gör det men det är tyvärr långt ifrån säkert. Annars finns det fullt med strukturella problem i Europa som kommer att göra sig påminda under året, strejker och protester mot sociala orättvisor kommer att bli allt vanligare under året. Enda anledningen till att egentligen vara lite positiv är att det finns en stark vilja att hålla ihop EU och den gemensamma valutan, en vilja som jag tror kommer att leda till uppgörelser som för bara något år sedan inte ens var påtänkta.

USA fortsätter att slå rekord i budgetunderskott, även om det är världens största ekonomi så är underskottet uppe i alarmerande höga nivåer även relativt sätt, snart 100% av BNP. Landet har dock stora resurser och bland befolkningen finns det också enorma tillgångar. Det som behövs är sänkta militärutgifter och högre skatter. Detta rimmar dock illa med den amerikanska självbilden, högre skatter är socialism och USA ska vara världens räddare i nöden. Alla vet att något måste göras men 2012 kommer det inte att ske, frågan är inte huruvida om USA ska ta tag i sina ekonomiska problem utan när de kommer göra det och vilka konsekvenser det får.

Kina kommer att fortsätta växa i snabb takt, dock har inflationen tagit fart och den kommunistiska regimen försöker dra i bromsen. Även om detta lyckats har det under senare tid kommit oroväckande signaler om att landet står inför en sprickande bostadsbubbla, sådana bubblor brukar i regel föra med sig otrevliga följdverkningar, så även i Kina.

Den enorma skuldkris som framförallt västländerna lider av kommer ta decennier att komma loss ifrån. Att komma bort från en ett system hela tiden orsakar allt större kriser blir minst sagt en stor utmaning. 2012 är året då vi i alla fall kommer att lyfta blicken en smula och se att det inte går att ha evig tillväxt i en ändlig värld.


No comments: